Споделете:

Bitcoin набира популярност и броят на потребителите му непрекъснато се увеличава. Но как можем да разберем колко ентусиасти има точно? Като се има  предвид, че това е децентрализирана система, мрежата Bitcoin не предлага много информация за своите потребители.

Можем да помислим за два начина за оценка на размера на аудиторията на Bitcoin: Да основаваме изчисленията си или върху броя на портфейлите или транзакциите. Що се отнася до портфейлите, броят им се е удвоил от пет до 10 млн. през периода 2014-2015 г. През април тази година бяха съобщени повече от 12 млн. Портфейла.

Но не е необичайно един човек да има няколко портфейла наведнъж. Що се отнася до нарастващия брой транзакции, то би могло да бъде завишено както от новодошлите, така и от по- опитните потребители, които изпращат биткойни по-често.

Основният въпрос остава: кои са хората, които използват криптовалутите? Дали са мъже или жени, и каква е тяхната средна възраст и професия? Кои са най-известните поддръжници на Bitcoin?

 Чрез научен подход

През 2014 г.  са направени изследвания от Университета на Илинойс Урбана-Шампейн. Въпросникът е публикуван на уебсайтове, посещавани от потребители на Bitcoin, като Bitcoin.org, Reddit и Twitter.

Двамата изследователи, вице-асистент-професор по социология Йеремия Бор и асистент-професор по библиотечна и информационна наука Маудода Башир, анализираха почти 1200 отговора на това проучване.

Резултатите не са толкова добри, колкото очакваха. Средната възраст на отговорилите е около 33 години, а почти половината от тях идват от САЩ. Накрая, изследователите се отказват и заявяват:

“Изследването на произволна извадка от общността на Bitcoin е почти невъзможно, тъй като Bitcoin предлага много поверителност на потребителя, валутата не се регулира от никаква централизирана агенция и приемането на Bitcoin все още не е широко разпространено”.

Възрастовата разлика

По време на изследванията си, Бор и Башир отбелязват, че 25-годишните имат около половината биткойни спрямо 35-годишните, а 35-годишните имат около половината от биткойните спрямо 45-годишните.

Това разрушава общата картина за биткойн като технология за младите технологични иноватори и създава по-консервативна картина.

Ето още един набор от номера, получен чрез публикуване на прост възрастов въпрос на Bitcointalk.

Разбира се, тийнейджърите са по-възприемчиви към новите технологии.Но все пак опитът и знанията, които само възрастта може да даде, изглежда са помогнали и на някои потребители.

Мъже или жени?

 

Има малък аргумент относно демографските различия между половете на потребителите на биткойн: по-голямата част от тях са мъже. Но тъй като популярността на Bitcoin расте, демографските обстоятелства се променят. Въпреки че мъжете все още преобладават, броят на участващите жени също се увеличава.

Преди две години Fortune публикува списък с 10 жени, които се справят чудесно в Bitcoin: някои от тях дори са основали свои собствени компании или работят като изпълнителни директори. И все пак, системата Bitcoin все още се критикува за липсата на женско присъствие, тъй като жените съставляват около 1,76% от цялата потребителска база.

 

И когато се провежда конференция Bitcoin, говорителите и гостите са предимно мъже.

“Mother Jones” пише, че когато жените се виждат на различни изложби, те често се считат за съпруги или приятелки на някого, а не за хора, участващи в действителния бизнес.

Същият източник продължава с доста смущаващ пример:

“- Ако сте жена, занимаваща се с Bitcoin, непременно ще се държите като аутсайдер. Както Виктория Тюрк казва, изглежда, че единствената общност на Bitcoin, която особено приветства участието на жените, е NSFW subreddit r / GirlsGoneBitcoin, което основно е място, където жените получават заплащане в криптовалутата, за да се показват голи.”

За какво потребителите на Биткойн използват валутата?
Поради анонимната и непроследима природа на Bitcoin, някои избират да я използват, за да купуват наркотици. Сайтове като „Silk Road“ (Пътя на коприната), предоставят възможност почти всеки да си купи незаконни вещества чрез биткойн. Пикът на дейностите на тези “Darknet” бизнеси е около 2011-2012 г. и оттогава е отслабнал.

Уеб сайтът “Silk Road „ беше закрит през октомври 2013 г. от ФБР и собственикът му Рос Уилям Улбрихт бе арестуван. Месец по-късно, на 6 ноември 2013 г., Silk Road 2.0 излезе онлайн, но не оцеля дълго: предполагаемият оператор беше арестуван в рамките на една година.

Има друга, по-ярка страна в общността Bitcoin: някои потребители предпочитат да дадат биткойни за благотворителност. Например, една благотворителна организация наскоро успя да събере   7 млн. долара.

Известни биткойн потребители

Статистиките без лица са едно, но за да разберем пълноценно потребителската база на Bitcoin, трябва да разгледаме по-лично най-известните потребители на криптовалутата.

На първо място, Сатоши Накамото – изобретателят на Bitcoin. Смята се, че той притежава голям брой електронни портфейли и контролира повече от пет процента от всички биткойни. През 2013 г. биткойн разработчикът   Серджо Лернер заяви, че Сатоши може да притежава около един милион биткойна. Превръщайки го в американски долари, от август 2017 г. получаваме около 2,7 млрд. долара.

Двамата инвеститори, Тайлър и Камерън Уинкълвос, са известни като близнаците губещи правата върху идеята за Facebook на Марк Зукерберг. Но скоро се появяват като любители на Биткойн. Двамата близнаци вече са създали Bitcoin ETF и скоро биха могли да станат двама богати гийкове на криптовалутата: инвестициите им от биткойни на стойност 11 млн. долара, са нараснали 20 пъти  през годините.

Друг дългосрочен играч в рисковите капитали е Бари Силберт. Когато всички се шегиваха с криптиращата валута, той имаше достатъчно смелост, да заложи на нея. Една от тези залози му донесе 48 000 биткойни, на търг проведен от US Marshals Service през 2014 г.

Следващата година, Силбърт се съсредоточи върху изграждането на финансов продукт, съперник на ETF Winklevoss. И сега “Цифровата валутна група” на Бари Силбърт (DCG) планира да стартира регулиран инвестиционен инструмент, базиран на ZCash. Тази новаторска идея е насочена към въвеждането на анонимната криптираща валута на публичния пазар.

Бъдещето на Bitcoin

Първият инвеститор в Snapchat Jeremy Liew и главният изпълнителен директор и съосновател на Blockchain.info Питър Смит направиха някои прогнози. Потребителската база на Bitcoin нарасна от 120 000 потребители през 2013 г. до 6,5 млн. Потребители за четири години. 2017 все още не е свършила и броят им може да се увеличи още повече.

Едно от най-оптимистичните прогнози е, че до 2030 г. цената на Bitcoin ще достигне 500 000 долара, а според съвременните нива на растеж броят на потребителите може да се увеличи до 400 млн.

Споделете:

About Author

Related posts

Екстрадират шефа на RGCoins заради схема за пране на пари

Споделете: Мистериозното затваряне на една от българските платформи за покупко-продажба на Биткойн се разплете. Платформата е собственост на Росен Йосифов, а историята се разказва от дъщеря му- Виктория. Според думите й, баща й е арестуван и предстои да...

Read More

266 милиона долара в Биткойн бяха изпратени от неактивен адрес

Споделете: Преди няколко часа един от най-богатите Биткойн адреси изпрати огромно количество от 66 233 BTC, което струва малко повече от 266 милиона долара, спрямо текущия курс на Биткойн (4024$). Този адрес не бе активен от 2014 година....

Read More

618 милиона долара в Биткойн бяха преместени от Binance до неизвестен портфейл

Споделете: BitcoinWhale Watch съобщи за движение на голямо количество Bitcoin от портфейли на Binance до биткойн адрес. Binance е една от големите борси за търговия с дигитални валути в света, като обемът на търговия за последните 24...

Read More

Leave a Comment