Споделете:

Ако в повечето правителства по света има нещо, което е свързано с криптографията, това е децентрализираният аспект от него, което го прави почти неосъществима дейност за ефективно регулиране, без да генерира в резултат по-голяма невъзможност за контрол върху тази дейност. Тази децентрализация предполага независимостта на централен регулатор в икономическите отношения и в поведението на криптопосочността като такава. Криптографията води до взаимоотношения между връстниците самостоятелно, изцяло и независимо от всяка регулаторна единица. Тази свобода и независимост носи и най-важните си последици, а крипто-анархията ги обяснява.

Технологията позволи децентрализацията на мрежите, паричните системи и дори на работните места, като реалността на децентрализацията се осъществява на практика във всяка област на човешката дейност.Информацията винаги е била смятана за сила сама по себе си, и още повече в тези времена. Въпреки това, свободният достъп до информация винаги е трябвало да се бори срещу цензурата на правителствата и тенденциите на конкретни интереси, така че достъпът до информация е добър за вътрешна власт. И крипто-анархията се стреми да разруши и победи цензурата, за да помогне за създаването на истински пазар на идеи, в който всички се разгръщат според заслугите им.

Както можем да разберем, идеята за крипто-анархия не е видение, което е доволно за кръгове и елити на власт, независимо дали са политически или финансови. Тези понятия за това, което може да се нарече “крипто-анархия”, започват от това, което Тимоти С. Май изтъква през 1988 г. в своя “Криптонаристен манифест”. Този манифест отпреди три десетилетия вече се основава на два централни принципа, които са силно изразени в дейността на криптографската общност: анонимност и свобода на информацията.

Тези два принципа са като един вид стълбове, на които се запазва възможността индивидите да бъдат свободни да се организират, за да осигурят достъп до информация и да работят безопасно извън пипалата на правителствата, особено в случаите на корумпирани правителства или които подкопават правата на своите граждани. Всичко това е провокация към интелигентен и освободим бунт.

Технологията на тези три десетилетия доведе, наред с други нови парадигми, до комуникация и взаимодействие между връстници, какъвто е случаят с интернет, който позволява на хората постоянно да прехвърлят междуличностна информация. Ето защо хората обменят своите идеи и чувства и в крайна сметка се превръщат в вектори, чрез които могат да прехвърлят рекламни и политически послания към масовата аудитория или силно сегментирани.

В тази перспектива днес имаме вселена от децентрализирани приложения на разположение на движението на пръстите в нашите мобилни устройства, което позволява безброй форми на взаимодействие за хората директно един с друг. Взаимодействието може да възникне по каквато и да е причина – от закупуване на всякакъв вид собственост, до размяна на чувствителни материали за сигурността на цели държави, чрез тенденции към дискриминация, основана на пол, раса или вероизповедание, сред безкраен брой възможности без етична рамка, която ги ограничава.

Етичният аспект е може би най-противоречивият в това. Каква е границата, така че да не причини вреда? ; В какъв момент трябва да се запази и ограничи информацията от няколко в името на обществения ред? Това е основният въпрос на крипто-анархията.Технологията е все по-децентрализирана и всъщност е достигнала точка, в която е практически необратима да бъде контролирана по отношение на предоставянето на информация и нейното управление. Blockchain е най-доброто охарактеризиране след появата на интернет, за да се реши този въпрос, който засяга крипто-анархията. Така че можем да отговорим, че е пристигнала крипто-анархията.

 

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment