Споделете:

 

Данните бързо се превръщат в най-ценната стока наоколо. Компаниите употребяват анализите на данни за продажби, анализ на пазара и задържане на клиенти.

Но…възниква по-дълбок философски въпрос. Кой притежава данните, до които компаниите осъществяват достъп и използват за монетизиране на индустриите? Потребителите, които създават данните, притежават ли данните или платформите, всъщност, използват тези данни за собствени цели и като стока, която препродават?

Създателите на съдържание, като фотографи, писатели и 3D разработчици на изображения, търсят нови и полезни начини за осигуряване на приходи от това съдържание. Същевременно потребителите искат известен контрол над това, какви данни и какво съдържание се публикува. Освен това те искат и дял от употребата на данните за активността им като потребители, които компаниите събират и продават на трети, търговски компании.

Блокчейн за творците
Блокчейн технологията е децентрализирана база данни с публично онлайн счетоводство. Прозрачно, необратимо и неманипулируемо.

Тази разпределена система съдържа редица дълбоки ползи за финансовата сигурност, както и за обмена на данни. Някои компании са почувствали желанието на творците да споделят и продават своето съдържание на други потребители свободно, без контрол от страна на централизирани субекти.

Фирми като Facebook, Twitter, Instagram и Google взимат съдържанието, която се качва на тях и го използват, за да увеличат членската си маса, а оттам и печалбата си. Творците са оставени на заден план, като могат да печелят само чрез рекламните схеми на съответните сайтове или чрез сложни канали за данни и съдържание.

Технологията Блокчейн обаче създава система, в която създателите на съдържание могат да продават това съдържание директно на купувачите без намесата на централизирана корпорация. Вместо хъбовете, които приемат по-голямата част от средствата заради услугата, която те предоставят, създателят може да получи пълната стойност на съдържанието им. Ефективно, мениджърското посредничество се прехвърля на блокчейн технологията.

Brave (Смел)
Brave е браузър, разработен от съоснователя на проекта Mozilla. Създателите на съдържание, като например медиите и продуцентите на филми, могат да си осигуряват приходи от уебсайтовете си, без да си партнират с медиатори или трета страна, като например рекламните услуги на Google или Amazon. Вместо това, Brave интегрира локални реклами в уебсайтовете и на базата на трафик, той изпраща Basic Attention Tokens (BAT) ратно, които могат да се обменят чрез платформи за обмен на криптовалути за Bitcoin, други криптовалути или фиатни валути.

Тъй като Brave сътрудничи пряко с рекламодатели, създателите на съдържание вече няма да бъдат принуждавани да приемат 50 до 70 процента съкращения на приходите, които често се предоставят на доставчиците на услуги (третите страни) като комисионни.

Matchpool
Matchpool също така създава уникална инфраструктура, чрез която създателите на съдържание могат да развиват и да си осигуряват приходи от съдържанието чрез премиум членство. Например, Matchpool създателите на съдържание имат право да създават групи от потребители и да определят такса под формата на членски внос. Matchpool може най-добре да бъде описан като подобен на някои платформи за разпространение на първокласно съдържание – YouTube Red, например, с ‘лека’ реформа: доставчиците на съдържание могат свободно да избират своите методи за осигуряване на приходи.

WildSpark
Накрая, WildSpark, който функционира подобно на Patreon, позволява на потребителите да финансират своите любими създатели на съдържание с криптовалути. Потребителите на WildSpark могат да изберат да даряват на любимите си създатели на съдържание, без да се ограничават до определени платформи и финансови методи.

Като цяло трите горепосочени стартови фирми Brave, Matchpool и WildSpark предоставят алтернативни методи за рекламиране и осигуряване на приходи за доставчиците на съдържание. Brave е алтернатива на големите доставчици на рекламни услуги като Google или Amazon, Matchpool е алтернатива на доставчиците на висококачествено съдържание като YouTube Red или Twitch premium и WildSpark е алтернативна платформа на Patreon, която е широко използвана от доставчиците на съдържание в YouTube и WordPress.

Има и още много стартиращи фирми и проекти, които се опитват да използват мрежата на биткойн и интелигентния договорен протокол на етериум, за да създадат по-прозрачна, справедлива и ефективна екосистема за създателите на съдържание.

Споделете:

About Author

Related posts

Бърз и лесен метод за обмен на дигитални валути

Споделете: Все повече платформи за бърз обмен на дигитални валути изискват верификация от страна на потребителите си. Представяме ви платформа за обмен от ново поколение- DigiSwap. Платформата предоставя шанс на потребители си да “разменят” своите монети за други....

Read More

OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет

Споделете: OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет Отворената асоциация за браншови индустрии (OBCIA) назначи FANTOM за заместник-председател на борда, който включва конгломерати като SK Telecom, Kakao, LG U +, Shinhan Bank и KEB Hana Bank. OBCIA...

Read More

Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с токен-до-токен до 20 американски държави

Споделете: Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с ток-до-ток до 20 американски държави ОККоин, водещ по обмен на криптомен паричен поток, наскоро обяви, че клонът в Съединените щати сега предлага двойки крипто-крипто търговия в 20 държави, добавяйки към своите чифтос-крипто...

Read More

Leave a Comment