Споделете:

Дигиталната валута Dash достигна до нова рекордна стойност

През миналия уикенд Dash стана първата цифрова валута, без думата “Биткойн” в името си, която премина през границата от 1 000$. Цената на Dash през началото на тази година бе едва малко над 11 долара, а цената му към момента е над 1220$. Цената на монетата се е увеличила с над 10 пъти. Всъщност, дори и огромният скок на Етериум е по-малък от този на Dash.

Напоследък голямата тема на разговор е големината на блока на Биткойн. Dash позволява на собствениците на 1000 монети Dash да създадат свои нодове, наречени masternotes. Собствениците на Masternode могат да гласуват за разпределението на месечния бюджет на Dash.
При сегашните си стойности Dash има месечен бюджет от 8 милиона долара. Рядко се наблюдава такъв бюджет с изключение на Етериум и няколко ICO проекти.
Мащабиране

Dash направи изявление с неотдавнашното активиране на 2MB блок. За разлика от Биткойн и Етериум, Dash се стреми към решение на проблема с мащабирането на блокчейна. Докато двете най-големи цифрови валути се занимават с решения за мащабиране на мрежата като Lightning Network и Raiden Network, Dash се стреми да всички данни за транзакциите в блока си. Това е възможно, тъй като masternode на Dash са общо 4600, всяка от тях съхранява пълно копие на блокчейна и изпълнява други услуги. За компенсация, всеки masternode плаща 45% от потвърдените заявки в мрежата. При настоящите цени на Dash, това възлиза на около 8 300 долара на месец. Често собствениците на masternode използват VPS (Virtual Private Server) с висока производителност и капацитет за съхранение.
В крайна сметка основателят Евън Дюфийлд “вижда” Dash как ще уголеми капацитета на блока но над 1GB. Такива масивни блокове биха изисквали masternode да работят със скъп и персонализиран хардуер. Дюфийлд коментира:

“Дори Сатоши Накамото, основателят на Биткойн, изглежда е предположил, че напредъкът в хардуера и изграждането на мрежи ще реши проблема с мащабируемостта. Dash е първата цифрова валута, която излезе с отговор за мащабируемостта.”

Преди около година, Дънфийлд предаде ръководството на екипа за развитие на сегашния изпълнителен директор Райън Тейлър.

Тук може да погледнете бъдещите планове на Dash за 2018 година.

Споделете:

About Author

Related posts

Republia.io обявява началото на публична продажба

Споделете: Republia.io обявява началото на публична продажба, 23 август 2018 г. Republia е децентрализирана платформа която комбинира всички аспекти на блокчейн технологията и създава екосистема в която всички проекти се пресичат. Платформата е обявена да започне своята дистрибуция...

Read More

MainNet на EOS “замръзна” два дни след старта

Споделете: По-малко от 48 часа след пускането,EOS Mainnet е паузиран, според многобройните съобщения в Twitter и Steemit на 16 юни. Публикациите бяха направени от 21-те най-големи EOS блок производители (BP). Новината за потенциалния проблем в мрежата на EOS...

Read More

Coinbase ще добави Ethereum Classic

Споделете: Coinbase ще започне да поддържа Ethereum Classic (ETC) през следващите няколко месеца. Това бе съобщено днес в блога на Coinbase. Coinbase съобщи, че ще започне работа по изграждането на поддръжката на Ethereum Classic. Като част от този...

Read More

Leave a Comment