Споделете:

Защо Сао Пауло иска да плаща за инфраструктура с криптовалута?

Бразилският град Сао Пауло търси криптовалута, за да помогне за решаването на инфраструктурните проблеми.

Държавата, където живеят 45 милиона жители и града Сао Пауло- най-големият град в южното полукълбо, планира да използва токен, наречен Buildcoin. С тези токени ще бъде плащано на инженерите по целия свят за проучвания. Тези проучвания са необходими, за да се оцени практичността и да се оправдаят разходите за големите строителни проекти. За да тества концепцията, Сао Пауло ще финансира проучванията. Блокчейн технологията може да бъде решение за правителствата, които искат да инвестират в инфраструктура, но нямат достатъчно парични средства или необходимия опит.

Служители в Сао Пауло твърдят, че модела може да помогне на държавата да инфраструктурните си изисквания по начин, който е по-прозрачен, по-ефективен и по-бърз от съществуващите до сега модели.

“Ние харесваме иновациите в Сао Пауло, а Блокчейн технологията и криптовалутите се разглеждат като изключително интересни нововъведения, с които трябва да започнем да експериментираме.”

Как работи?
Партньорите на тази инициатива са CG/LA, мениджър-консултант във Вашингтон и фондацията BuildCoin, базирана във Швейцария.

Първо, предложенията за проучване ще бъдат представени от правителствата на фондацията BuilCoin за проучване.
Това е мястото, където монетата, ERC-20 токена, който работи в блокчейна на Етериум.
Например, инженер във Финландия, специализиран в изграждането на мостове, може да получи покана за съвместна работа по проучване за изграждането на мост, поръчан от местното правителство в Бразилия. Той би получил възнаграждение в Buildcoin въз основа на цялостния му принос към проекта, измерен с подобна на Reddit система.

Защо инженерът ще приеме плащането в специализиран дигитален токен, а не фиатни пари, които може да похарчи в местния хранителен магазин? Ако всичко върви по план, Buildcoin биха могли да бъдат възстановени за други услуги в същата екосистема.
По този начин CG/LA и Buildcoin вярват, че Блокчейн технологията и естествена криптовалута за инфраструктура и строителната индустрия не само ще бъде облекчени от бремето на правителствата, но и ще открият нови възможности за специалисти по теми по света.

Главният изпълнителен директор на CG/LA, Норманд Андерсън, заяви:

“Сътрудничеството е почти свещен Граал на инфраструктурата.”

Макар да има известна несигурност, свързана с подобен нов подход, Хелсио Токеши, който е секретар на хазната в Сао Пауло, твърди, че за Сао Пауло потенциалните ползи от одитираната публична книга и начинът да се плаща за проучвания, без да се набират средства от данъкоплатците, надвишават рисковете:

“Това е нововъведение и това само по себе си ще изисква от хората да отделят известно време за проучвания. От друга страна, ние печелим, като увеличаваме потенциалните източници на финансиране на проектите, като печелим повече прозрачност.”

Отчаянието поражда иновации
Изправени пред икономическа криза и по-строги правителствени структури през последните години разходите за инфраструктура в Бразилия се свиха до около 1% от брутния вътрешен продукт- значително по-ниски от средните 4% в световен мащаб.
Традиционните бразилски изпълнители- масивни строителни конгломерати биха изпълнили както проучванията за осъществяване, така и строителните работи за даден проект, след като спечелят договора от правителството. Но поради продължаващия скандал за корупция, в който са задържани няколко строителни магнати, тези конгломерати са до голяма степен премахнати от картинката. Тази ситуация остави местните власти в търсене на нов начин да плати за проучванията, които обикновено се движат между 500 000$ и 1 000 000$.

Глобален проблем

Андерсън твърди, че моделът Buildcoin, ако бъде успешен, може да бъде използван извън Бразилия, за да помогне за разрешаването на огромния световен проблем на недостатъчното инвестиране в инфраструктура.
Глобалните инфраструктурни инвестиции не достигат целта си с приблизително 1 трилион долара годишно, а в САЩ дружеството на строителните инженери смята, че през последните пет години са нужни 3,6 трилиона долара за поддръжка и модернизиране на съществуващата инфраструктура.
Освен това проблемът с финансирането на проучванията, необходими за стартиране на тези проекти, се разпростира далеч отвъд Бразилия. Андерсън оценява, че в дадена година са предложени 80 000 инфраструктурни проекта в световен мащаб, но има само 200 милиона долара финансиране за проучвания, което означава, че всяка година се провеждат около 400 проучвания. И тъй като проучванията често не биват осъществени в реални проекти, те обикновено създават множество проблеми, свързани с бюждета на правителствата.

Представителят на фондацията “Buildcoin”, Джон Кронин заяви:

“Ако направя проучване, проектът може да не се осъществи в продължение на няколко години. Защо тогава ще финансирам нещо днес, което няма да бъде направено в близкото бъдеще?

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment