Споделете:

Вярвайте или не, биткойн не е единствената криптовалута! Съществуват хиляди алтернативни криптовалути, подобни на биткойн, всяка от които с уникални характеристики, функционалности и цели. Оттам е и това събирателно име – “алткойни”, съкращение на израза “алтернативни койни”.

Като цяло, алткойните работят много подобно на биткойн. Въпреки това, може да има някои малки (и не толкова малки) разлики между различните “монети”. По-долу е даден списък на най-важните факти за алткойните:

  •  Биткойн е, засега, най-популярната и широко разпространена криптовалута. В резултат на това пазарът на биткойн е изключително конкурентен и е по-трудно и по-скъпо за начинаещи и аматьори да се доберат до него.
  •  Алткойните, от друга страна, са по-малко популярни, по-малко конкурентни, по-евтини, а някои от тях могат дори да бъдат добивани от начинаещи с видео карти или процесори!
  •  Има хиляди различни алткойни! Те се различават най-вече по популярност, цена и технически характеристики.
  •  Много алткойни използват SHA-256 хеширащия (изчислителния) алгоритъм (алгоритъма за хеширане на самия биткойн). Вторият най-популярен хеширащ алгоритъм е Scrypt (алгоритъма за хеширане на Лайткойн (Litecoin)). Има няколко други уникални алткойни, използващи различни специализирани алгоритми за хеширане като X11, X13, X15, QUARK, NIST5 и 100% POS.


  •  Най-популярниte алткойни са, разбира се, тези които откриваме след биткойн, когато отворим световната класация, където те са наредени по обща пазарна стойност (капитализация).
  • Биткойн не е перфектен! Системата е мощно проектирана, но той е и първата широко използвана криптовалута. Като такъв, той расте мащабно, най-много хора го познават, но започваме да забелязваме проблеми и предизвикателства, които са били невъзможни за предсказване, когато е създаван. Много алткойни са разработени именно, за да отговорят на проблемите, които биткойн е срещнал в своето вече 8-годишно развитие.
  • Алткойните могат да бъдат забавна и печеливша инвестиция! Инвестирането в алткойни може да се окаже много подобно на търговията с ценни книжа – можете да инвестирате много малки суми в широкообхватно портфолио и можете да изберете “монетите”, които смятате, че имат най-голям шанс за дългосрочен успех. Представете си, ако бяхте инвестирали в биткойн през 2010 год., когато е струвал само центове! А ако и ги бяхте задържали до днес (9.2017), когато един биткойн струва 8000 лв.! Това може и най-вероятно ще се случи с някои алткойни. Номерът е да разберете кои…
Споделете:

About Author

Related posts

Republia.io обявява началото на публична продажба

Споделете: Republia.io обявява началото на публична продажба, 23 август 2018 г. Republia е децентрализирана платформа която комбинира всички аспекти на блокчейн технологията и създава екосистема в която всички проекти се пресичат. Платформата е обявена да започне своята дистрибуция...

Read More

MainNet на EOS “замръзна” два дни след старта

Споделете: По-малко от 48 часа след пускането,EOS Mainnet е паузиран, според многобройните съобщения в Twitter и Steemit на 16 юни. Публикациите бяха направени от 21-те най-големи EOS блок производители (BP). Новината за потенциалния проблем в мрежата на EOS...

Read More

Coinbase ще добави Ethereum Classic

Споделете: Coinbase ще започне да поддържа Ethereum Classic (ETC) през следващите няколко месеца. Това бе съобщено днес в блога на Coinbase. Coinbase съобщи, че ще започне работа по изграждането на поддръжката на Ethereum Classic. Като част от този...

Read More