Споделете:


Блокчейн (или Блокверига) е онлайн публична счетоводна книга за всички транзакции с криптовалута, които са били изпълнени. Той непрекъснато се разраства, тъй като “завършените” блокове се добавят към него с нов набор от записи. Блоковете се добавят към Блокчейна в линеен, хронологичен ред. Всеки възел (компютър, свързан към мрежата Биткойн, използващ клиент, изпълняващ задачата за потвърждаване и препредаване на трансакции), получава копие от Блокчейна, който се изтегля автоматично при присъединяването към мрежата Биткойн. Блокверигата има пълна информация за адресите и балансите им от първия блок (генезис блока) до последния завършен блок.
Понастоящем повечето хора използват надежден посредник, например банка, за да извършат транзакция. Но блокверигата позволява на потребителите и доставчиците да се свързват директно, премахвайки нуждата от трета страна.Използвайки криптографията, за да поддържа борсите защитени, Блокчейн осигурява децентрализирана база данни или “цифрова (дигитална) счетоводна книга” за трансакциите, които всеки в мрежата може да види. Тази мрежа е по същество верига от компютри, която трябва да одобрят едновременно дадена сделка, преди да може да бъде верифицирана и записана.
Как действа на практика?
В случая с Биткойн, Блокверигата съхранява подробностите за всяка транзакция направена с криптовалутата и технологията гарантира, че един и същ Биткойн може да се изхарчи само веднъж в рамките на конкретна сделка в конкретен момент.
Защо е толкова революционна тази технология?
Блокчейн може да работи за почти всички видове сделки, включващи стойност, като пари, стоки и имущество. Потенциалното му използване е почти неограничено: от събирането на данъци до предоставянето на възможност на мигрантите да изпращат пари на семейството в държави, където банкирането е трудно.
Блокчейн може да помогне и за намаляване на измамите, тъй като всяка сделка ще бъде записана необратимо в публична онлайн счетоводна книга, за да може всеки да я види и провери.
Кой (ще) използва тази технология?
На теория, ако Блокчейн навлизе в масовия пазар, всеки, който има достъп до интернет, ще може да го използва, за да извършва транзакции.
Понастоящем на Блокчейн се пада само малка част от световния БВП (около 0,035% или 170 милиарда долара (08.2017)), сочи проучване на Световния икономически форум.
Но изследванията на форума показват, че числата ще нарастват значително през следващото десетилетие, тъй като банките, застрахователите и технологичните компании виждат технологията като начин за ускоряване на икономиката и намаляване на разходите.
Компаниите, които се състезават в приемането и развитието на Блокчейн, включват UBS, Microsoft, IBM и PwC и мн. други. Банката на Канада също експериментира с технологията.
Според доклад на финансовия консултант Aite, банките са похарчили 175 млн. долара миналата година в Блокчейн разработки. И рисковите капиталисти от Силициевата долина също чакат на опашка.

Споделете:

About Author

Related posts

Бърз и лесен метод за обмен на дигитални валути

Споделете: Все повече платформи за бърз обмен на дигитални валути изискват верификация от страна на потребителите си. Представяме ви платформа за обмен от ново поколение- DigiSwap. Платформата предоставя шанс на потребители си да “разменят” своите монети за други....

Read More

OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет

Споделете: OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет Отворената асоциация за браншови индустрии (OBCIA) назначи FANTOM за заместник-председател на борда, който включва конгломерати като SK Telecom, Kakao, LG U +, Shinhan Bank и KEB Hana Bank. OBCIA...

Read More

Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с токен-до-токен до 20 американски държави

Споделете: Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с ток-до-ток до 20 американски държави ОККоин, водещ по обмен на криптомен паричен поток, наскоро обяви, че клонът в Съединените щати сега предлага двойки крипто-крипто търговия в 20 държави, добавяйки към своите чифтос-крипто...

Read More

Leave a Comment