Споделете:

 

Как да защитим крипто-портфейла си?

 

Милиони хора се присъединиха към света на криптовалутите през последните няколко месеца. Например, Coinbase, една от най-големите крипто-борси, е привлякла около 2 милиона нови клиенти в рамките на два месеца. Blockchain.com, един от най-популярните уеб портфейли, установи, че клиентската база се е увеличила с 1,8 милиона през същия период. Повечето от тези хора са начинаещи, които не са добре запознати с проблемите, свързани със сигурността и рисковете.
Едно популярно престъпление, което се извършва срещу търговците на криптовалута, е атаката по телефона. Мошениците следят социалните медии в търсене на дискусии, свързани с криптовалута, в които дискусии хората публикуват мейл адреси и телефонни номера за по-бърза връзка. След това хакерите използват различни техники от типа “social engineering“. Най-честите атаки от този тип имат за цел да стреснат жертвата, като я приканят да предприеме действие, което е полезно за хакерите.
Телефоните не са единствената слабост в сигурността. Търговците могат да станат жертва на хакерски атаки и през домашния компютър. Фишинг атаките, Понци измамите и злонамерените кодове от типа “ransomeware” са широко разпространени в света на криптовалутите.


Как да предпазим крипто-портфейла си?

Следните съвети могат да Ви помогнат да защитите Вашият портфейл.

1) Защитата на крипто-портфейла е подобна на защитата на всички данни. Трябва да сте малко по-параноични докато сърфирате в интернет, също така трябва да се внимава и върху какви линкове се клика, също така и какви прикачени файлове се отварят.
2) Потребителите на мобилни устройства могат да се възползват от Google authenticator с един ИП адрес в своя бял списък (whitelist), който трябва да бъде VPN.
3) Важно е да се избере обмен, който да е не само гъвкав и лесен за употреба, но и добре защитен. Опитайте се да проследите новините. Ако лидерите в крипто-индустрията се въздържат от дадения обмен, това може да бъде тревожен сигнал. Повтарящите се технически проблеми и странните политики са допълнителни въпроси. Затрудненията при теглене на дигитална валута винаги са тревожен сигнал.
4) Създавайте резервни копия. Съхранявайте архивите на сигурно място, като се препоръчва да не бъдат на компютъра Ви, а на преносимо устройство, например USB. Благодарение на резервното копие, Вие може да възстановите портфейла си, ако имате проблем свързан с паметта на устройството или ако Ви бъде откраднато.
5) Криптирането на портфейла и на устройството Ви ще затрудни този, който се опита да изтегли средствата.
6) Въпреки, че криптирането на портфейла Ви може да Ви предпази от крадци, този метод не може да спре клонизирането или друг злонамерен софтуер. Важно е да инсталирате и поддържате актуален антивирусния софтуер.7) Преди да създадете акаунт в който и да е обмен, създайте нов мейл адрес, който ще използвате само за този обмен.
8) Уверете се, че сте избрали много трудна парола с много символи. Уверете се, че в паролата Ви се съдържат малки и големи букви, числа и специални знаци. Запазете паролата на лист хартия или на друго преносимо устройство като USB. Може да използвате генератор на пароли като този.
9) Включете опцията за двуфакторна оторизация не само за вход, но и за всички процедури в крипто-борсата, като например теглене на средства.
10) До сега говорихме предимно за защита на персоналния компютър, нека да поговорим малко и за защитата на Вашето мобилно устройство. Мобилните устройства не са добре защитени, както персоналните компютри. Препоръчително е мобилното устройство да не се използва за влизане в крипто-обмени. Но ако все пак искате да използвате телефона Ви за търговия с криптовалути или нещо друго, което е свързано с дигиталните валути, добре е да поставите тайни въпроси, пин кодове и тн.
11) Не съхранявайте всички Биткойн монети в един портфейл или обмен. Диверсифицирайте рисковете си. Изключително трудно е да откраднете пари от няколко портфейла наведнъж, особено когато зададете различни мейл адреси и пароли за всеки един от тях.
12) Препоръчително е големи количества криптовалута да се съхраняват в хардуерни портфейли. Най-популярните модели хардуерни портфейли са Ledger Nano S и Trezor.
13) Помислете за децентрализиран обмен. Разликата между централизирания и централизирания обмен е, че децентрализираният обмен не съхранява средствата Ви. Никой не може да получи достъп до Вашите пари, освен вас.
14) Кажете на Вашите колеги и приятели да предприемат същото отношение и мислене относно сигурността. Кръговете от хора, в които хората предприемат действия относно сигурността, са по-малко привлекателни за киберпрестъпниците.

Ако следвате тези 14 прости стъпки, Вие ще си спестите доста проблеми, свързани със сигурността на портфейла Ви.

Споделете:

About Author

Related posts

Бърз и лесен метод за обмен на дигитални валути

Споделете: Все повече платформи за бърз обмен на дигитални валути изискват верификация от страна на потребителите си. Представяме ви платформа за обмен от ново поколение- DigiSwap. Платформата предоставя шанс на потребители си да “разменят” своите монети за други....

Read More

OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет

Споделете: OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет Отворената асоциация за браншови индустрии (OBCIA) назначи FANTOM за заместник-председател на борда, който включва конгломерати като SK Telecom, Kakao, LG U +, Shinhan Bank и KEB Hana Bank. OBCIA...

Read More

Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с токен-до-токен до 20 американски държави

Споделете: Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с ток-до-ток до 20 американски държави ОККоин, водещ по обмен на криптомен паричен поток, наскоро обяви, че клонът в Съединените щати сега предлага двойки крипто-крипто търговия в 20 държави, добавяйки към своите чифтос-крипто...

Read More

Leave a Comment