Споделете:


Е… след шока при случката с Pirate Bay, българите въобще не останахме длъжни. “Монитор” и други медии бяха разкрити, че използват  компютрите на потребителите си, за да копаят криптовалута. Без тяхно разрешение, разбира се. Официалното становище беше, че злонамерен софтуер е отговорен за това,а не е политика на медията. И макар, че този код беше премахнат от сайтовете  , които бяха набедени, само няколко часа по-късно, в главите ни все още витае въпроса “Как да се предпазим”?
Определено рекламите не са най-приятното нещо в един сайт. Но някого да печели на наш гръб, без значението ни, е меко казано не етично. Желанието да премахнат рекламите беше и причината Pirate Bay да изберат този тип финансиране… или поне така казаха след като гръмна скандала.
Нека обаче пристъпим към съществената част. Първо, убедете се, че наистина исксте да блокирате този тип код. На всеки се е случвало да се натъкне на реклама която е, как да кажем… неподходяща. Точно този тип неприятни реклами може да ви накарат да се замислите. Редица потребители биха били готови да предоставят някаква част от работната мощ на процесора си, само и само да се отърват от тях.
Точно както и Pirate Bay днешните участници в “екшъна” сгафиха 2 неща.  Първо, че не предупредиха потребителите за действията си. А второто, че вместо да използват 20-30 процента от мощността на процесора за нуждите си, се оказа, че процесорите на потребителските компютри се натоварват до краен предел.
По принцип, този вид копаене прилича досущ на ботнет мрежа и работи като такава. Освен, че би трябвало сайта да иска разрешение, преди да окупира компютъра ви. Както много от вас сигурно знаят, копаенето на криптовалута е свързано с решаване на сложни алгоритми. С времето алгоритмите стават все по-сложни и енергоемки. Затова не си мислете, че някой добива биткойн от тази импровизирана ботнет мрежа. Алгоритъма на валутата е твърде сложен и не си струва. Затова възможността за печалба се крие в по-нови валути, като например Монеро. Звучи добре. Но не всеки софтуер занимаващ се с добив е безопасен, а в интернет пространството можем да намерим множество примери за зловредни такива.
Но, място за притеснение няма. Най-масово използвания майнър е Coin Hive. Същият използван и в кода на “Монитор”. Той е напълно безвреден за устройството ви и същевременно, човека използващ го елементарно борави с него.
Ако все пак сте решили твърдо, че ще блокирате майнърите, най-лесният път е един. Инсталирайте No Coin като разширение в Chorme. No Coin беше пуснат наскоро в мрежата от Рафаел Керамидас и за момента блокира само Coin Hive.
Може обаче и дори да не се наложи да изтегляте разширението No Coin. Ако имате вече инсталиран AdBlocker, той може да се справи със задачата достатъчно добре. Инструкциите за настройка н различните браузъри може да намерите в линка https://adblockplus.org/getting_started#add-subscription. След като последвате инструкциите, ще излезе празно поле, в което да изберете блокиране по URL адрес. То трябва да бъде попълнено със следния текст : https://coin-hive.com/lib/coinhive.min.js
И това е. Вече сме готови. Все пак е препоръчително да се използва No Coin , тъй като блокира само майнърите. Освен това проекта е добавен в платформата GitHub, и за в бъдеще ще се усъвършенства, като се добавят допълнителни филтри за майнъри. Но засега може просто да го активирате и да забравите за него.

Споделете:

About Author

Related posts

Бърз и лесен метод за обмен на дигитални валути

Споделете: Все повече платформи за бърз обмен на дигитални валути изискват верификация от страна на потребителите си. Представяме ви платформа за обмен от ново поколение- DigiSwap. Платформата предоставя шанс на потребители си да “разменят” своите монети за други....

Read More

OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет

Споделете: OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет Отворената асоциация за браншови индустрии (OBCIA) назначи FANTOM за заместник-председател на борда, който включва конгломерати като SK Telecom, Kakao, LG U +, Shinhan Bank и KEB Hana Bank. OBCIA...

Read More

Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с токен-до-токен до 20 американски държави

Споделете: Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с ток-до-ток до 20 американски държави ОККоин, водещ по обмен на криптомен паричен поток, наскоро обяви, че клонът в Съединените щати сега предлага двойки крипто-крипто търговия в 20 държави, добавяйки към своите чифтос-крипто...

Read More

Leave a Comment