Споделете:

За Tokyo Electric Power Company (TEPCO) рисковете от прекалено централизирани енергийни източници не са непознати.
Компанията вероятно е добре позната на всички, след ядрения срив на електроцентралата във Фукушима през 2011 година. 6 години по-късно инцидента не е забравен, а TEPCO търси помощ в лицето на Блокчейн, за да предотврати други инциденти.
Джефри Шар , който е ръководител на рисковите капитали в ТЕРСО, че Блок-веригата може да помогне за изграждането на бизнес модел за  новаторски идеи в сферата на енергетиката, като по този начин ще намали зависимостта на Япония от централизирани източници до минимум.
Шар каза още :
“Търсихме отличаваща се технология, която да ни позволи да разширяваме диапазона от операции в дадена среда, а Блокчейн технологията се оказва перфектна в случая.”
От създаването на отдела за рисков капитал през 2015 година, Джефри Шар публично е подкрепил 4 компании насочени към децентрализирани енергийни решения,  използващи Блокчейн. Oсвен това ТЕРСО е станала член на Енърджи Уеб фондацията, която цели да изследва възможностите на Блокчейн в енергийната индустрия.

А какво всъщност представлява децентрализиран източник на енергия и защо той е по-добър?
Децентрализираното поколение енергийни източници се различава много от традиционния модел,в който едно голямо предприятие  захранва цял регион. Децентрализацията представлява въвеждане на много на брой малки единици, които са свързани с електрическата мрежа или градските отоплителни мрежи. Мрежата е изградена на базата на възобновяеми източници на енергия, като този метод за производство на енергия е по-екологичен и отговаря действително на местното търсене. Освен това, децентрализацията ще доведе до намаляване на натоварването по мрежата, а съхраняването на излишната енергия позволява поддържане на постоянен поток от електроенергия, както и намалява загубите до минимум.

Въпреки, че изглежда странно, изпълнителен директор на компания за ядрена енергия да търси начин да елиминира зависимостта от нея, Чар изясни инвестиционната си стратегия:
“Аз не съм политик, а предприемач. Изграждам бизнеса си там където виждам проблеми и предлагам решения за тях.”, каза той.
Специфичния проблем в превръщането на ядрената енергетика в една по-децентрализирана алтернатива ще бъде възможна само няколко години, според Джефри Шар   , което обяснява нарастващия му интерес към намирането на правилните партньори и решения. След инцидента в ядрената централа във Фукушима, потреблението на ядрена енергия е спаднало от 30 процента до само 2, а останалитд енергийни нужди до голяма степен се покриват от изгарянето на изкопаеми горива.
Японското правителство обаче, има задължение, защото според споразумението за климата в Париж, правителството трябва да възстанови ядрената консумация до 22 процента и да потисне работата на употребата на изкопаеми горива. Същевременно Шар се надява, че чрез добри инвестиции от негова страна ще предотвратят пълно преминаване към ядрената енергия, без да се разчита на невъзобновяеми източници.
Сега от ТЕРСО са на мнение, че всичко между старата ядрена парадигма и бъдещата децентрализирана енергия са само няколко технически препятствия и регулации, пречещи на разпространението на енергия генерирана от обществото.

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment