Споделете:

 

Крипто-бизнесът вече е законен в Беларус

 

Дейностите, свързани с криптовалута, сега се считат за законни в Беларус. Президентският указ за “Развитието на цифровата икономика” влезе в сила на 28 март. Страната има за цел да се превърне в глобален ИТ център, привличащ предприемачи от цял свят с благоприятна за бизнеса среда. Безпрецедентните свободи и щедрите стимули примамват крипто-компаниите да инвестират в страната.

Дейностите, свързани с криптовалута, без данък?

Беларус се стреми да подобри имиджа си със западните бизнесмени. В сряда Беларус се превърна в европейски лидер по отношение на крипто-свободите. Понастоящем официално са въведени всеобхватни регламенти, които до голяма степен легализират крипто-сектора.
Указ №8, подписан от президента Александър Лукашенко през декември, влезе в сила на 28 март, за да създаде условия за развитие на цифровата икономика в Беларус. Указът ефективно легализира дейностите, свързани с криптовалута, като обменни услуги, първоначално предлагане на монети (ICO), добив на дигитални валути и други. Документът не ограничава съхраняването и търговията с цифрови активи. Индивидуалните предприемачи и юридическите лица от крипто-индустрията имат свободата да правят бизнес навсякъде, стига да се регистрират като жители на Belarus High Technologies Park (HTP). Указът на Лукашенко въвежда данъчни облекчения и други стимули за крипто-бизнеса до 1 януари 2023 година. Няма да се налагат данъци върху компаниите, които печелят от добив на дигитални валути и други дейности в крипто-сектора. Същото важи и за търговците на дигитални активи.


Новите регламенти включват мерки за опростяване на процедурите по отношение на външната търговия и наемането на чужди граждани от жителите на Hi-Teck Park. На служителите и инвеститорите в HTP няма да им се налага да кандидатстват за разрешителни за работа.

Всеобхватните правила

Редица правни промени придружават постановлението за “Развитие на цифровата икономика”. Тази седмица в Беларус Беларус приложи нов стандарт, целящ да адаптира счетоводните си практики, свързани с криптовалутите. Стандартът класифицира “цифровите монети” като крипто в новите разпоредби, в зависимост от тяхното придобиване и предназачение.

Централната банка на Беларус също извърши промени. Те се отнасят до надзора над търговските банки и други финансови институции, и въвеждат нови правила за вътрешния контрол. Според правителствената пресслужба, новите правила имат за цел да предотвратят легализирането на незаконните доходи, финансиране на тероризма и разпространяване на оръжия. Длъжностни лица твърдят, че регламентите имат за цел да усъвършенстват мерките срещу изпирането на пари и да подобрят киберсигурността.
Вземайки предвид всички тези предизвикателства, правителството в Минск реши да създаде специален Съвет за развитие на цифровата икономика. Съветът има за задача да координира дигитализацията и развитието на информационния и комуникационния сектор. Председател на съвета е министър-председателя Андрей Кобиаков. Освен това президентът Лукашенко говори за създаването на Министерство на цифровата икономика и изрази своята подкрепа за идеята. Новото министерство може да бъде създадено още през тази година.


Беларус ще се възползва максимално от това

Александър Лукашенко заяви многократно, че страната трябва да се научи как да се възползва от развитието на информационните и комукационните технологии. През декември беларуският лидер каза, че ИТ индустрията в страната се нуждае от нов импулс- “Беларус трябва да стане привлекателна страна за талантливи хора и успешни компании. Беларус има всичко необходимо, за да развива изкуствен интелект, големи бази данни и блокчейн технология.”
Лукашенко заяви, че няма намерение да задаби напредъка, но предупреди предприемачите, че не трябва да забравят интересите на държавата.

Беларуските власти са проявили интерес от крипто-бизнеса. Правителството в Минск обяви, че броя на новите регистрации в High-Tech Park са се увеличили с около една четвърт през 2018 година.

Докато новите регламенти създават благоприятни условия за чуждестранните инвеститори, критиците посочват, че Беларус може да стане просто една офшорна зона. Въпросите, кога обикновените жители на Беларус ще могат да получават заплатите си в Биткойн и ще могат да плащат сметките си с криптовалута, остават без отговор поне за момента.

 

Желаете ли да получавате известия, свързани с крипто-анализи и представяне на нови проекти? Може да се абонирате за нашите анализи и представяния на нови проекти, като попълните формата отдолу:

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment