Споделете:

 

Крипто-обмени от България и Латвия стартират P2P платформи

Прочетете още: Как да закупим криптовалута? 

 

Докато европейските институции продължават да предупреждават потребителите за риска от инвестиции в Биткойн, крипто-общността на Стария континет се опитва да запазят свободата си. Два европейски обмена обявиха плановете си да предлагат търговия с криптовалути от типа peer-to-peer. Базираният в Латвия крипто-обмен HodlHodl стартира новата си P2P платформа, а българския обмен Crypto.bg развиха своя собствена услуга, която може да замени фиатните пари с токени.

Глобален мащаб

Заплахата за европейските крипто-обмени все още е доста голяма. Двата европейски обмена съобщиха за предлагането на P2P услуги си, като имат глобални амбиции. Латвийската крипто-борда HodlHodl току-що стартира бета версията на новата си платформа, предназначена да осигури сигурни и бързи сделки между потребителите. Потребителите вече могат да създават профили, да актуализират данните в профилите, да задават двуфакторен идентификационен код и да създават оферти.
В първият етап на проекта ще се търгува само с Биткойн и Лайткойн. Борсата ще работи в бета режим до юли 2018 година с 0% комисионна. След това ще се прилага такса от максимум 0,6% за търговия. P2P Биткойн обмена, който не съхранява средствата, ще въведе договори (P2SH), които ще позволяват на потребителите да контролират средствата си в есроу. Обменните услуги ще бъдат децентрализирани и няма да бъдат прилагани правила за “Познавай клиентите си” (KYC). Приемането на “абсолютно доброволна проверка” обаче ще намали комисионните до 0,5%.
Плановете за бъдещето включват интегрирането на Lightning Network и други криптовалути. Менютата в уеб сайта вече са преведени и на английски и руски език, но ще бъдат добавени и други езици. HodlHodl ще работи работи по оптимизирането на таксите за транзакции и повишаването на сигурността на потребителите. Екипът на обмена предлага “истински глобален” P2P крипто-обмен.


Всяко действие има противодействие

В България водещия крипто-обмен също обяви, че работи по P2P платформа, след като се сблъска с множество проблеми с традиционната финансова система. Crypto.bg беше засегнат от внезапната репресия миналата година, когато българските банки блокираха достъпа до сметките, използвани от местните борси. Обмена преустанови дейността си в началото на декември. Този месец обмена публикува в уеб сайта си, че проучва възможностите за предлагане на услуги от типа “peer-to-peer”. Крипто-обменът планира да търгува с Биткойн в новата P2P платформа, която в момента се разработва. Ще се използва заместител на фиатните пари- CryptoLev. Вероятно новата валута ще бъде ERC20 токен, базиран на блокчейна на Етериум.
Новата система ще предложи възможност за търговия чрез CryptoLev, подкрепен от известно количество Биткойн, което ще бъде “заключено” в публичен адрес. Фондация “Ethereum” в Швейцария може да предостави допълнителни гаранции в бъдеще. Други български борси бяха поканени да се присъединят към проекта.
Банковите преводи ще бъдат извършвани на принципа “peer-to-peer”, а банките няма да могат да разберат дали тези транзакции са свързани с Биткойн или друга криптовалута. Търговците всъщност ще купуват и продават CryptoLev. В допълнение към услугите, предлагани на местно ниво, платежните опции като PayPal и Skrill могат да бъдат добавени в бъдеще, което потенциално ще позволи на платформата да навлезе в глобалния пазар.

 

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment