Споделете:

 

Феликс Хюфелд, представител на Федералния органа за финансов надзорен в Германия (BaFin), заяви, че основната роля на регулаторния орган не е защитата на индивидуалните инвеститори, а запазването на цялостна финансова стабилност.

Макар, че ролята на BaFin е да защитава потребителите и да поддържа стабилността на общия финансов пазар, Хюфелд заяви, че може да се справи само със системните рискове и не може да защити всеки инвеститор от “съдбата му”. Хюфелд обясни:

“Затова предупредихме относно ICO през миналия ноември, посочвайки високата нестабилност на цените на токените. Няма да можем да защитим всеки един инвеститор от съдбата му и затова не може да бъде задачата на държавния надзор. Още веднъж, ние трябва да действаме предпазливоили редовно, ако финансовата стабилност като цяло бъде застрашена или ако потребителските системи бъдат засегнати.”Докато Хюфелд характеризира блокчейн технологията като разрушителна, той добави, че истинският й потенциал остава да се види в бъдеще. Той припомни погрешното решение от проучване на Microsoft през 1991 година, в което Бил Гейтс описа интернет като надценен, само за да признае безкрайните възможности на технологията няколко години по-късно.
Хюфелд не отговори категорично на въпроса дали Биткойн или блокчейн технологията са обект на “сила”, която може да промени съществено финансовите пазари. Като цяло, Хюфелд описа положително блокчейн технологията:

“Разрушителният потенциал на тази технология обаче надхвърля очакванията за спестяване от разходи. Могат да се появят съвсем нови бизнес модели, които ние вие, нито аз може да опишем днес. И всеки ден много хора работят, за да проучват по-нататъчното използване на блокчейн технологията в голям мащаб.”

Хюфелд остава скептично настроен към криптовалутите, заявявайки, че тяхното потенциално използване улеснява изпирането на пари и финансирането на тероризма в “най-лошия случай”. Той добави, че BaFin трябва да си сътрудничи и да си помага с други регулаторни органи в световен мащаб и да се стреми към “глобални стандарти и международно договорени стандарти за надзор.”

През април, Хюфелд призова за предпазливи разпоредби относно криптовалутите по време на откриването на конференция BaFin-Tech 2018. Той каза, че регулирането на блокчейн технологията трябва да ограничава рисковете, без да намаля предимствата, които носи със себе си.

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment