Споделете:

Последните няколко години наблюдаваме все по-засилен интерес към криптовалутите, както и към блокчейн. Банки и световно известни компании като Microsoft и IBM инвестират стотици милиони долари годишно в развитието на Блокчейн, тъй като смятат, че чрез тази технология могат да бъдат намалени много разходи и същевременно би ускорила икономиката.

Какво е Trickbot и как действа той?

Trickbot е вирус от типа Червей. Той използва малвъртайзинг. Какво означава това? Малвъртайзингът разпространява зловредна онлайн реклама, като не е необходимо никакво действие от страна на потребителите за да бъде системата им компрометирана. В последно време бива често използвана, тъй като голяма част от рекламните мрежи са зле защитени, а продавачите на рекламно пространство не се интересуват от клиентелата си, а само от печалбата.
Тrickbot атакува финансовия сектор, като много банки по целия свят пострадаха от набезите му. Дистрибутор на зловредния софтуер се оказва появилата се преди 5 години Necurs botnet. Мрежата на Necurs разпространява спам съобщения с цел кражба на лична информация, акаунти и пароли, Запознати със случая коментират, че спам кампанията е активна от няколко месеца, като целта е да бъдат заразени максимален брой компютри, които да участват в следващи атаки. Също така вируса имитира домейни на финансови институции.
Специалиста по кибер-сигурност Брад Дънкан сподели, че почти всички домейни са регистрирани чрез хостинг компанията Go daddy, като при регистрацията са използвани различни имена и услуги за поверителност. Освен това, той каза, че всички домейни са изпълнявани на сървъри използващи пълно удостоверяване чрез електронна поща и HTTPS. Много получатели могат лесно да бъдат подмамени в отварянето на свързаните с тях прикачени файлове.
Все още не се знае дали GoDaddy ще вземе отношение по въпроса.

Каква опасност се крие за криптовалутите?

Блокчейн платформата, която е много тясно свързана с финансовия сектор, също не е в състояние да избегне заплахата. Компанията Forcepoint, която се занимава с кибер-сигурност е открила, че Trickbot се е насочил към криптовалутните борси, търгуващи с Биткойн, Етериум и Лайткойн и т. н. Атаки е имало дори към PayPal. Факта, че крипто пазара е под прицел означава, че за виртуалните валути има риск от кражба.
Изследвания показват, че Trickbot е действащ вече 1 година, като атакува банкови институции, а вече и криптовалутните маркети.
Според мнозина, това ще бъде голямо предизвиквателство за стабилността и надеждността на Блокчейн , защото не се знае дали платформата ще може да определи коя валута е открадната, въпреки, че всяка от тях разполага със свой уникален код.

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment