Споделете:

 

Ръководителят на централната банка в Тайланд потвърди проучването на редица блокчейн приложения в банковото дело, включително Project Inthanon, който включва цифрова валута на централната банка.

В реч, финансова среща на върха в Сингапур във вторник, управителят на Bank of Thailand (BoT), Верахай Сантипрабхоб, разкри за проучване, свързано с блокчейн технологията в различни финансови приложения, включително верига за доставки и други.

Наречен проект Inthanon, усилията на централната банка ще развие цифровата валута на централната банка (CBDC), за да позволи по-бърз и по-евтин сетълмент между банките от вътрешната междубанкова система, използвайки токените. Управителят на BoT, Верахай Сантипрабхоб, коментира:

“The Bank of Thailand и останалите банки съвместно ще разработят нов начин за провеждане на междубанков сентълмент чрез масовата дигинална валута на централната банка.”Ръководителят на централната банка наблегна на това, че органът първо ще проучи “потенциала и последиците” на дигиталната валута, издадена от центарлната банка. Подчертавайки предимствата на криптовалутата на централната банка, управителят коментира още:

“Както и при останалите централни банки, нашата цел не е да интегрираме незабавно CBDC, а да проучи нейния потенциал и последиците. Тези усилия трябва да проправят пътя към по-бързи и по-евтини транзакции и валидиране, поради по-лесния прозес на посредничество в сравнение със сегашните системи.”

Освен това служителят посочи, че доказателство за концепция на проекта, включващ облигации, базирани на блокчейн технологията, е почти завършен, което означава, че продуктът ще бъде наличен в “близкото бъдеще”. Очаква се решението да “ускори процесът на разпределение на облигациите от 15 дни до 2 дни“.

Усилията за научноизследователската дейност произтича от работна група, в която 14 тайландски банки си сътрудничат в рамките на инициативата “Тайландска блокчейн общност“. Инициативата е създадена през март тази година. Работническата група ще тества през септември тази година първия пилотен проект, който ще използва блокчейн технологията, за да издава електронни гаранционни писма.

Споделете:

About Author

Related posts

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

ФК Левски обяви за своето партньорство с блокчейн компанията Recheck

Споделете: Преди два часа, ФК Левски обяви партньорството си с холандската компания Recheck. Целта на партньорството е да се предотврати продаването на фалшиви продукти с бранда Левски. Това бе обявено преди два часа като партньорството бе представено от...

Read More

Binance тества фиатна платформа, руснаците подготвят крипто-платформи, а Украйна се подготвя за национална монета

Споделете: Binance, водещият крипто-обмен, съобщи, че ще започне да тества своята платформа нова платформа в Сингапур. Новата платформа на борсата ще предлага купуване и продаване на дигитални валути чрез фиатна. Също така два острова в Русия се конкурират...

Read More

Leave a Comment