Споделете:

Какво е портфейл(wallet) за криптовалути?

Криптовалутния портфейл е софтуерна програма, която съхранява частни и публични ключове и взаимодейства с различни блокчейнове, за да даде възможност на потребителите да изпращат и получават дигитални валути и да следят баланса си. Ако искате да използвате Bitcoin или друга криптовалута, ще трябва да имате цифров портфейл.

Как работят?

Милиони хора използват  криптовалутни портфейли, но малко са наясно за това как работят. За разлика от традиционните “джобни” портфейли, цифровите портфейли не съхраняват валута. Всъщност валутите не се съхраняват на нито едно място и не съществуват никъде във физическа форма. Всичко, което съществува, са записи на транзакции, съхранявани в блока.

 

Криптовалутни портфейли са софтуерни програми, които съхраняват вашите публични и частни ключове и интерфейс с различни блокове, така че потребителите да могат да следят баланса си, да изпращат пари и да извършват други операции. Когато човек ви изпрати bitcoin или друг вид цифрова валута, те по същество дават собственост върху монетите на адреса на портфейла ви. За да можете да изразходвате тези монети и да отключите средствата, частният ключ, запаметен в портфейла ви, трябва да съответства на публичния адрес, на който е назначена валутата. Ако публичните и частните ключове съвпадат, балансът в цифровия ви портфейл ще се увеличи и на изпращача ще намалее съответно. Няма действителна размяна на истински монети. Транзакцията се означава само чрез транзакционен запис на блокчейна и промяна в баланса във вашия  портфейл.

Какви са различните видове дигитални портфейли?Има няколко вида портфейли, които предлагат различни начини за съхраняване и достъп до вашата цифрова валута. Портфейлите могат да бъдат разделени на три отделни категории – софтуер, хардуер и хартия. Софтуерните портфейли могат да бъдат настолни, мобилни или онлайн.

 Desktop: Портфейлите се изтеглят и инсталират на компютър или лаптоп. Те са достъпни само от един компютър, в който те са изтеглени. Портфейлите за настолни компютри предлагат едно от най-високите нива на сигурност, но ако компютърът ви е хакнат или е заразен с вирус, има вероятност да загубите всичките си средства.

Онлайн: портфейлите се пускат в облака и са достъпни от всяко изчислително устройство на всяко място. Докато те са по-удобни за достъп, онлайн портфейлите съхраняват личните ви ключове онлайн и се контролират от трета страна, което ги прави по-уязвими към хакерски атаки и кражби.

Мобилни: портфейлите работят с приложение на телефона ви и са полезни, защото могат да бъдат използвани навсякъде, включително магазини за търговия на дребно. Мобилните портфейли обикновено са много по-малки и по-прости от desktop портфейлите, поради ограниченото пространство на мобилния телефон.

Хардуерни: тези портфейлите се различават от софтуерните, тъй като съхраняват частните ключове на потребителя на хардуерно устройство, на пример USB флаш памет. Въпреки че хардуерните портфейли извършват транзакции онлайн, те се съхраняват офлайн, което осигурява по-голяма сигурност. Хардуерните портфейли могат да бъдат съвместими с няколко уеб интерфейса и да поддържат различни валути, това зависи от това кой решите да използвате. Нещо повече, извършването на сделка е лесно. Потребителите просто включат устройството си към всеки компютър или устройство, които имат интернет достъп, въвеждат пин код, изпращат валута и потвърждават. Хардуерните портфейли правят възможно лесното извършване на транзакциите, като същевременно пазят парите си офлайн и далеч от опасност.

Хартия: тези портфейлите са лесни за използване и осигуряват много високо ниво на сигурност. Въпреки че терминът хартиен портфейл може просто да се отнася до физическо копие или разпечатка на вашите публични и частни ключове, то може да се отнася и за софтуер, който се използва за сигурно генериране на чифт ключове, които след това се отпечатват. Използването на хартиен портфейл е сравнително лесно. Прехвърлянето на Bitcoin или друга валута в хартиения си портфейл се осъществява чрез прехвърляне на средства от софтуерния ви портфейл на публичния адрес, посочен в хартиения ви портфейл. Като алтернатива, ако искате да изтеглите или да изразходвате валута, всичко, което трябва да направите, е да прехвърлите средства от хартиения си портфейл към софтуерния си портфейл. Този процес, често наричан “метене”, може да се извърши ръчно, като въведете личните си ключове или сканирате QR кода на хартиения портфейл.

 

Колко са защитени криптопортфейлите?

Портфейлите са защитени в различна степен. Нивото на сигурност зависи от вида на портфейла, който използвате (настолен, мобилен, онлайн, хартия, хардуер) и доставчика на услуги. Уеб сървърът е естествено по-рискова среда, за да поддържате Вашата валута в сравнение с офлайн. Онлайн портфейлите могат да излагат потребителите на възможни уязвимости в платформата на портфейла, които могат да бъдат използвани от хакери, за да откраднат вашите средства. Офлайн портфейлите, от друга страна, не могат да бъдат опростени, защото просто не са свързани с онлайн мрежа и не разчитат на трета страна за сигурност.

Въпреки че онлайн портфейлите са доказали, че са най-уязвими и са склонни към хакерски атаки, трябва да се прилагат усърдни мерки за сигурност и да се следват при използване на всеки портфейл. Не забравяйте, че без значение кой портфейл използвате, загубата на личните си ключове ще ви накара да загубите парите си. Аналогично, изпратите пари на измамник, няма начин да си върнете загубената валута или да обърнете транзакцията. Трябва да вземете предпазни мерки и да бъдете много внимателни!

  Актуализирайте софтуера си. Поддържайте софтуера си актуален, за да имате най-новите подобрения за сигурност. Трябва редовно да актуализирате не само софтуера на портфейла, но и софтуера на компютъра или мобилния си телефон.

 Добавете допълнителни слоеве за защита. Колкото повече слоеве на сигурността, толкова по-добре. Настройването на дълги и сложни пароли и  изискването и при всяка транзакция е начало. Използвайте портфейли, които имат добра репутация и осигуряват допълнителни слоеве на сигурността като удостоверяване с два фактора и допълнителни изисквания за ПИН код при всяко отваряне на приложенито. Може да помислите и за портфейл, който предлага многозаявени транзакции като “Armory” или “Copay”. Многопосочният портфейл изисква разрешението на друг потребител или потребители, преди да може да се извърши транзакция.

 

Портфейл поддържащ различни видове монети или само един вид?

Въпреки, че Bitcoin е най-известната и популярна цифрова валута, се появиха стотици нови криптовалути (наричани “altcoins”), всяка от които с отличителни екосистеми и инфраструктура. Ако се интересувате от използването на разнообразните криптоквалути, добрата новина е, че не е необходимо да създавате отделен портфейл за всяка валута. Вместо да използвате портфейл, който поддържа една единствена валута, може да е по-удобно да настроите портфейл с няколко валути, който ви позволява да използвате няколко валути от един и същ портфейл.

Има ли такси за транзакции?

Няма ясен отговор тук. По принцип таксите за транзакции са малка част от традиционните банкови такси. Понякога таксите трябва да се плащат за определени видове сделки на мрежовите миньори като такса за обработка, докато някои транзакции нямат никаква такса. Възможно е също така да зададете своя собствена такса. Като насока средният размер на транзакция от 226 байта би довел до такса от 0,12 щатски долара. В някои случаи, ако решите да зададете ниска такса, транзакцията ви може да е с нисък приоритет и може да се наложи да чакате часове или дори дни, за да бъде потвърдена. Ако имате нужда от пълна и бързо потвърдена транзакция, може да се наложи да увеличите сумата, която сте готови да платите. Какъвто и да е портфейлът, който в крайна сметка използвате, таксите за транзакции не са нещо, за което трябва да се притеснявате. Вие или ще платите минимални такси за транзакции,или ще изберете свои собствени такси или изобщо няма да плащате такси. Определено подобрение от миналото!

Има ли анонимни криптопортфейли?

Да, но не съвсем. Портфейлите са псевдоним. Докато портфейлите не са свързани с действителната самоличност на потребителя, всички транзакции се съхраняват публично и трайно в блок-веригата. Вашето име или личен уличен адрес няма да бъдат там, но данни като вашия адрес на портфейла, могат да бъдат проследени до вашата самоличност по няколко начина. Въпреки че се правят опити да се постигне по-лесно анонимност и поверителност, има очевидни недостатъци за пълна анонимност. Разгледайте проекта DarkWallet, който се стреми да укрепи неприкосновеността на личния живот и анонимността чрез стелт адреси и смесване на монети.

 

Кой портфейл е най-добрият?

 

Има все по-голям списък от опции. Преди да вземете портфейла, трябва да обмислите как възнамерявате да го използвате

Имате ли нужда от портфейл за ежедневни покупки или просто да купите и задържите цифрова                      валута за инвестиция?

Планирате ли да използвате няколко валути или една единствена валута?

Искате ли достъп до вашия цифров портфейл отвсякъде или само от дома?

Отделете известно време, за да прецените вашите изисквания и след това изберете най-подходящия портфейл за вас.

 

 

Bread Wallet

Bread Wallet е прост мобилен Bitcoin цифров портфейл, който прави изпращането на монети толкова лесно, колкото изпращането на имейл. Портфейлът може да бъде изтеглен от App Store или Google Play. “Bread Wallet” предлага самостоятелен клиент, така че няма да има сървър, който да се използва при изпращане или получаване на биткойни. Това означава, че потребителите имат достъп до парите си и имат пълен контрол над своите средства по всяко време. Като цяло чистият интерфейс на Bread Wallet, лекият дизайн и ангажиментът за постоянно подобряване на сигурността правят приложението безопасно, бързо и с удоволствие да се използва както за начинаещи, така и за опитни потребители.

Плюсове: Добро поверителност и сигурност, лесен за начинаещи, прост и чист, софтуер с отворен код, безплатен.

Недостатъци: Няма уеб или десктоп интерфейс, липсват функции, онлайн.

 

Mycelium

Напредналите потребители, които търсят мобилен цифров портфейл за Bitcoin, не трябва да търсят нещо повече от Mycelium. Портативният мобилен портфейл, позволява на потребителите на iPhone и Android да изпращат и получават Bitcoins и да поддържат пълен контрол над биткойните си. Никоя трета страна не може да замрази или да загуби средствата ви! Със сигурността на корпоративно ниво, която е по-добра от повечето други приложения и функции, като например студено съхранение(cold storage) и криптирани PDF архиви, интегриран скенер за QR код, местен търговски пазар и защитет чат, можете да разберете защо Mycelium отдавна се счита за един от най-добрите портфейли на пазара.

 

 

 

Плюсове: Добро поверителност, напреднала сигурност, богат на функции, софтуер с отворен код, безплатен

Недостатъци: Няма уеб или десктоп интерфейс, онлайн, не е за начинаещи

 

 

Exodus

Exodus е сравнително нов и неизвестен цифров портфейл, който понастоящем е достъпен само в режим desktop. Тoй позволява съхранението и търговията с Bitcoin, Ether, Litecoins, Dogecoins и Dash чрез невероятно лесен за употреба, интуитивен и красив интерфейс. Exodus също предлага много просто ръководство за архивиране на вашия портфейл. Едно от най-хубавите неща за Exodus е, че има вграден Exchange Shift Shift, който позволява на потребителите да търгуват с altcoins за bitcoins и обратно, без да напускат портфейла.

 

 

 

    Плюсове: Добро поверителност и сигурност, лесен за използване от начинаещи, интуитивен, лесен за използване, търговия в портфейл, поддържа множество валути, софтуер с отворен код, безплатен.

Недостатъци: Горещ портфейл, без уеб интерфейс или мобилно приложение

 

 

Copay

Създаден от Bitpay, Copay е един от най-добрите цифрови портфейли на пазара. Ако търсите удобство, Copay е лесно достъпен чрез удобен за потребителя интерфейс на работния плот, мобилния телефон или онлайн. Едно от най-хубавите неща за Copay е, че това е многопосочен портфейл, така че приятелите или бизнес партньорите могат да споделят средства. Като цяло, Копай има нещо за всеки. Той е достатъчно прост за начинаещи потребители, но има много допълнителни функции, които ще впечатлят и опитните играчи.

 

 

 

 Плюсове: Добра защита на личните данни и сигурност, многостранни транзакции, множество платформи и устройства, множество хранилища на портфейли, приветстващи начинаещи, софтуер с отворен код, безплатен

Недостатъци: Може да бъде бавен, слабo обслужване на потребителите

 

 

Jaxx

Jaxx е мулти-валутен Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, Zcash, Rootstock, Bitcoin портфейл и потребителски интерфейс. Той се предлага на различни платформи и устройства (Windows, Linux, Chrome, Firefox, OSX, мобилни устройства и таблети за Android, iOS мобилни устройства и таблети) и се свързва с уеб сайтове чрез разширения за Firefox и Chrome. Jaxx позволява в преобразуване на портфейла между Bitcoin, Ether и DAO  монети чрез Shapeshift и вносът на хартиени етикети на Ethereum. С набор от функции и непрекъсната интеграция на нови валути, Jaxx е отличен избор за тези, които изискват портфейл с няколко валути.

 

 

 

Плюсове: добра защита на личните данни и сигурност, мулти-валута, свързване на портфейла между различни платформи, страхотна поддръжка на потребителите, богат на функции, лесен за употреба, безплатен.

Недостатъци: софтуера не е с отворен код, може да се зарежда бавно.

 

 

Armory

Armory е Bitcoin десктоп портфейл с отворен код, перфектен за опитни потребители, които поставят ударение върху сигурността. Някои от функциите на Armory включват „студено съхранение“( cold storage), транзакции с множество подписи, еднократни печатни копия, многофункционален интерфейс за портфейли, криптиране на портфейла, GPU-устойчиво криптиране, внос от ключови думи, ключово метене и др. Въпреки, че Armory отнема известно време, за да го разбере и да използвате пълния му потенциал, това е чудесна възможност за по-високотехнологични специалисти, които искат да запазят средствата си на сигурно.

 

 

 

 Плюсове: Добра поверителност, страхотни функции за сигурност, опции за много подписи

Недостатъци: достъпни са само чрез desktop, не e за начинаещи.

Trezor

Trezor е хардуерен Bitcoin портфейл, който е идеален за съхранение на големи количества биткойни. Trezor не може да бъде заразен от злонамерен софтуер и никога не излага вашите лични ключове, които го правят толкова безопасен, колкото и традиционните хартиени пари. Trezor е с отворен код и е прозрачен, като всички технически решения се възползват от по-широки обществени консултации. Той е лесен за използване, има интуитивен интерфейс и е удобен за Windows, OS X и Linux. Едно от малкото недостатъци на портфейла “Торсор” е, че трябва да бъде с вас, за да изпратите бикове. Това прави Trezor най-подходящ за неактивни спестители, инвеститори или хора, които искат да запазят големи количества биткойни силно защитени.

Плюсове: Добра сигурност и поверителност, cold storage, лесен за използване уеб интерфейс, вграден екран, софтуер с отворен код, лесен за начинаещи.
Недостатъци: струва $ 99, трябва да имате устройство за изпращане на биткойни

Ledger Nano

Ledger Nano е нов йерархически детерминиращ хардуерен портфейл за потребители на биткойн, който има за цел да премахне редица атакуващи вектори чрез използването на втори защитен слой. Това техническо описание обаче не означава много за средния потребител, затова ще го обясня на ясен език, описвайки това, което прави Ledger Wallet Nano стабилен. По отношение на хардуера, Ledger Wallet Nano е компактно USB устройство, базирано на смарт карта. Той е приблизително с размерите на малко флаш устройство с размери 39 х 13 х 4 мм (1,53 х 0,51 х 0.16 инча) и тежи само 5,9 г.

Плюсове:

Екран / устройство, защитено от метален въртящ се капак

Поддръжка на множество валути

Могат, да се разработват приложения за него не само от производителя

U2F поддръжка

Когато възстановявате портфейла от seed, целият процес може да се извърши от устройството, без дори да се свързвате с компютър!

Сравнително  евтин (~ $ 65 USD)

Недостатъци:

Софтуера не е от най- модерните

Няма възможност за създаване на скрити профили

Няма мениджър на пароли

Green Address

Green Address е лесен за употреба Bitcoin портфейл, който е отличен избор за начинаещи. Зеленият адрес е достъпен чрез настолен компютър, онлайн или мобилен телефон с налични приложения за Chrome, iOS и Android. Характеристиките включват адреси с много подписи и двуфакторни удостоверения за по-голяма сигурност, архивиране на хартия в портфейла и незабавно потвърждение на транзакциите. Недостатък е, че Green Address изисква  всички плащания, да бъдат одобрявани, така че нямате пълен контрол върху разходите си.

Плюсове: Солидна сигурност, мултиплатформен и устройство, мулти-сиг, лесен за начинаещи, софтуер с отворен код, безплатен.
Недостатъци: онлайн, средна поверителност, третата страна трябва да одобри плащанията.

Blockchain.info

Blockchain е един от най-популярните Bitcoin портфейли. Достъпът до този портфейл може да бъде направен от всеки браузър или смартфон. Blockchain.info предоставя два различни допълнителни слоя. За версията на браузъра потребителите могат да активират двуфакторно удостоверяване, докато мобилните потребители могат да активират изискване за ПИН код при всяко отваряне на приложението за портфейли. Въпреки че вашият портфейл ще бъде съхраняван онлайн и всички транзакции ще трябва да минат през сървърите на компанията, Blockchain.info няма достъп до вашите лични ключове. Като цяло, това е добре утвърдена компания, която се доверява на цялата общност Bitcoin и прави солиден портфейл, който да поддържа Вашата валута.

 Плюсове: Добра сигурност, лесен за използване уеб и мобилен интерфейс, добре позната и надеждна компания, за начинаещи, безплатно.
 Недостатъци: онлайн , претърпяло е прекъсвания.

Споделете:

About Author

Related posts

Бърз и лесен метод за обмен на дигитални валути

Споделете: Все повече платформи за бърз обмен на дигитални валути изискват верификация от страна на потребителите си. Представяме ви платформа за обмен от ново поколение- DigiSwap. Платформата предоставя шанс на потребители си да “разменят” своите монети за други....

Read More

OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет

Споделете: OBCIA назначава FANTOM за заместник-председател на Управителния съвет Отворената асоциация за браншови индустрии (OBCIA) назначи FANTOM за заместник-председател на борда, който включва конгломерати като SK Telecom, Kakao, LG U +, Shinhan Bank и KEB Hana Bank. OBCIA...

Read More

Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с токен-до-токен до 20 американски държави

Споделете: Crypto Exchange OKCoin разширява търговията с ток-до-ток до 20 американски държави ОККоин, водещ по обмен на криптомен паричен поток, наскоро обяви, че клонът в Съединените щати сега предлага двойки крипто-крипто търговия в 20 държави, добавяйки към своите чифтос-крипто...

Read More

Leave a Comment