Споделете:

 

Bitcoin е идеален за държави, които приемат пасивна парична политика

 

Едно от предимствата на Биткойн е устойчивостта на инфлация. Тази уникална характеристика може да бъде от съществено значение за страните, които са заинтересовани от приемането на пасивна парична политика.

Страните, които се интересуват от приемането на пасивна парична политика, биха могли да използват Биткойн. Подобна политика би имала някои от предимствата на пасивното инвестиране.
Правителствата използват някои методи и политики, за да окажат влияние върху наличността и потока на тяхната фиатна валута на пазара. Чрез активна парична политика, правителствата влияят върху размера и темпа на растеж на паричното предлагане в резултат на икономическите условия.

В САЩ например федералното правителство контролира размера на щатската валута в обръщение чрез държавни разходи или чрез увеличаване или намаляване на данъците. Федералният резерв е централната банкова система на САЩ, основната институция, която определя паричната политика на Съединените американски щати. Освен това Федералният резерв има право да променя лихвените проценти и да променя банковите изисквания.


Пасивна парична политика

Необходимостта от приемане на пасивна парична политика може да бъде по-голяма за страни с нестабилна икономика. По-конкретно, професор Макс Раскин твърди:

“Каквато и да е необходимостта относно пасивната парична политика в САЩ, тя е много по-голяма за страни с нестабилна парична политика. Страните като Аржентина и Зимбабве трябва да проучват връзката между своята парична политика, блокчейн технологията и използването на интелигентни договори, за да се се спазват определени правила.”

В действителност Аржентина, например, в началото на 90-те години на миналия век, избра пасивна парична политика, когато аржентинските лихвени проценти последваха тези на долара, към които аржентинското песо беше фиксирано по това време.
Други държави избраха по-агресивна форма на пасивна парична политика, като избраха замяна на валутата или доларизация като Еквадор, Панама и Ел Салвадор. От 2009 година Зимбабве приема като законна валута в страната щатския долар, Ботсуана пула, южноафриканския ренд, лирата, еврото, австралийския долар, китайския юан, индийската рупия и японската йена.
Биткойн и блокчейн технологията поставиха нашата цивилизация на прага на нова, широкообхватна икономическа революция. Позовавайки се на мечтата на икономиста Милтън Фридман за свят с по-предвидима парична политика, професор Раскин казва:

“Технологичните иновации, включително блокчейн технологията и интелигентните договори, направиха визията на Фридман още по-правдоподобна. “

 

 

Желаете ли да получавате известия, свързани с крипто-анализи и представяне на нови проекти? Може да се абонирате за нашите анализи и представяния на нови проекти, като попълните формата отдолу:

Споделете:

About Author

Related posts

Екстрадират шефа на RGCoins заради схема за пране на пари

Споделете: Мистериозното затваряне на една от българските платформи за покупко-продажба на Биткойн се разплете. Платформата е собственост на Росен Йосифов, а историята се разказва от дъщеря му- Виктория. Според думите й, баща й е арестуван и предстои да...

Read More

Binance започва да приема депозити и теглене с фиатни валути

Споделете: Binance, една от най-големите платформи за търговия с дигитални валути стартира нов обмен, който предлага депозити и теглене във фиатни валути. Криптовалутите, които  поддържа обменът са Биткойн, Етер, а фиатните валути са евро и британски паунд. Binance обяви...

Read More

266 милиона долара в Биткойн бяха изпратени от неактивен адрес

Споделете: Преди няколко часа един от най-богатите Биткойн адреси изпрати огромно количество от 66 233 BTC, което струва малко повече от 266 милиона долара, спрямо текущия курс на Биткойн (4024$). Този адрес не бе активен от 2014 година....

Read More

Leave a Comment