Споделете:

Bitmain трябва да се разглеждат като най-влиятелната компания в Биткойн обществото въз основа на тяхната мощност, но това означава ли, че те имат властта да контролират пазара?

Твърденията са, че последния хард форк в Биткойн Кеш е ход на лидера на Bitmain Джихан Ву, въпреки че той отрича това. Минната централизация изглежда е нещо истинско и това би могло да навреди на идеята, че Биткойн не се ръководи от никого.

Когато сложността на Биткойн беше по-малка, добива на валутата бе игра за някои хора. Въпреки това, трудността се повиши, появиха се компании за професионален добив на Биткойн със специални компютърни чипове. В следствие на това се сформираха групи, които са специализирани в добива на “дигиталното злато” с цел да доминират при създаването на монетата.

Bitmain стана водеща сила в добива на Биткойн с разработката на чип ASIC. Потвърди се твърдението, че чипът покачва обработващата си мощност с до 29% с контрола си върху Antpool и BTC.com.

Неотдавнашният сплит на Биткойн в Биткойн Кеш бе подкрепена от компанията ViaBTC, която се намира в град Шенжен. Bitmain инвестира в компанията и имаше много хора, които твърдяха че Ву има намеса по въпроса, за да манипулира пазарите.

Самсон Моу, който отговаря за отдел “Сигурност” в консултантската фирма за криптовалута Blockstream, коментира:

 

“Джихан вече има много контрол и голяма част от това се дължи на минната централизация. Bitmain е толкова добре финансиран от продажбата на ASIC и експлоатацията на Биткойн ферми. В момента компанията управлява няколко Биткойн басейна. Bitmain може да предотврати подобряването на мрежата и да се опита да замести Биткойн с неща като Биткойн Кеш.”

 

Моу все още вярва в демократичния и децентрализиран характер на Биткойн. Влиянието, което може да бъде взето от миньори като Ву, ще бъде само краткотрайно, тъй като властта на потребителите е малка.
Неотдавнашното въведение на SegWit показва, че Биткойн все още е фундаментално демократичен.

Споделете:

About Author

Related posts

Екстрадират шефа на RGCoins заради схема за пране на пари

Споделете: Мистериозното затваряне на една от българските платформи за покупко-продажба на Биткойн се разплете. Платформата е собственост на Росен Йосифов, а историята се разказва от дъщеря му- Виктория. Според думите й, баща й е арестуван и предстои да...

Read More

266 милиона долара в Биткойн бяха изпратени от неактивен адрес

Споделете: Преди няколко часа един от най-богатите Биткойн адреси изпрати огромно количество от 66 233 BTC, което струва малко повече от 266 милиона долара, спрямо текущия курс на Биткойн (4024$). Този адрес не бе активен от 2014 година....

Read More

618 милиона долара в Биткойн бяха преместени от Binance до неизвестен портфейл

Споделете: BitcoinWhale Watch съобщи за движение на голямо количество Bitcoin от портфейли на Binance до биткойн адрес. Binance е една от големите борси за търговия с дигитални валути в света, като обемът на търговия за последните 24...

Read More

Leave a Comment